Ahoj, s partnerem (29let, já 32let) bychom rádi příští rok navštívili západ USA.  Chtěli bychom se poohlédnout po partě dalších lidí na cestu. Jde nám o rozložení následných nákladů na dopravu a pod...   Pokud jste parta a máte volná místa pro dvě osoby, nebo i pokud jste jen pár či jednotlivec, napište a rádi vytvoříme nějakou skupinu nebo se k Vám přidáme. Termín ideálně duben - květen 2025. Záleží dle domluvy.   Případné nabídky a další informace pište na email - stankova.michaela@email.cz  Jsme od Prostějova, není problém se sejít i osobně a vše probrat a domluvit se společně na itineráři cesty. Hledáme fajn pohodové lidi, na věku nezáleží.  Těšíme se na Vaše zprávy a děkujeme za případné nabídky. Michaela   .

Západ USA 2025- hledáme spolucestovatelé/partu

Založila ve fóru Hledám spolucestujícího

Ahoj, s partnerem (29let, já 32let) bychom rádi příští rok navštívili západ USA.

Chtěli bychom se poohlédnout po partě dalších lidí na cestu. Jde nám o rozložení následných nákladů na dopravu a pod... 

Pokud jste parta a máte volná místa pro dvě osoby, nebo i pokud jste jen pár či jednotlivec, napište a rádi vytvoříme nějakou skupinu nebo se k Vám přidáme. Termín ideálně duben - květen 2025. Záleží dle domluvy.

Případné nabídky a další informace pište na email - stankova.michaela@email.cz

Jsme od Prostějova, není problém se sejít i osobně a vše probrat a domluvit se společně na itineráři cesty. Hledáme fajn pohodové lidi, na věku nezáleží.

Těšíme se na Vaše zprávy a děkujeme za případné nabídky. Michaela 

0

Já bych se ráda přidala, západ USA je můj sen.

1 Citovat

Duben/květen bude ještě zima a dost toho bude zavřeného. Pokud se vyhnout sezóně, tak květen/červen, případně pak září.

2 Citovat

Nechci vás nijak odrazovat, nevím, jak to myslíte s partou lidí, jestli cestovat v nějakém mikrobusu nebo jak? Nebo s jiným párem v normálním osobním autě? Rozhodně to nebude moc pohodlné, natož s úplně cizími lidmi v jednom autě. Sice se asi shodnete na itineráři, ale během cesty někdo z vás uvidí něco, kde by chtěl zastavit, ostatní z toho úplně nadšení nebudou, potom nedostatek místa v autě, nutnost mít všechna zavazadla jen v zavazadlovém prostotu auta a podobně. Vím, o čem mluvím. Cestujeme s manželem do USA již od roku 2000 každý rok nejméně 1x, někdy i 2x a auto si půjčujeme. Několikrát s námi byl i syn, jednou i se svou partnerkou, takže víme jak to vypadá jet ve 3 nebo ve 4. Rozhodně preferujeme cestu jen ve dvou a možnost hodit na zadní sedadla náhodný nákup nebo tam mít tašku s věcmi, které průběžně během jízdy potřebujeme. Cestování po Západu USA je záležitost na cca 12-16 dnů a to by fakt v plném obsazení mohlo být dosti náročné. Možná ale jste maximálně tolerantní a hlavním motivem pro vás je trochu ušetřit i za cenu uskromnění, v tom případě se omlouvám a můj příspěvek zapomeňte. 

9 Citovat

Naprostý souhla s firefly+. Jediné náklady které budete dělit je auto. SUV stojí na týden cca 10k. Při 14 denní návštěvě tedy ušetříte 10-15 k (5-7.5k/osoba) za auto včetně PHM, na tripu který vás vyjde na 40-60+k/osoba podle toho jak budete utrácet. V SUV můžete spát, tím zase šetříte náklady atd.

5 Citovat

floodland napsal(a):

Duben/květen bude ještě zima a dost toho bude zavřeného. Pokud se vyhnout sezóně, tak květen/červen, případně pak září.

no květen je ještě zima, červen dost prší, to samé září. Červenec/srpen je tam horko a plno lidí. Jezdím tam každý rok říjen- ideální počasí, ne moc lidí, i když letos už bylo dost plno- jo pozor na denní permity do parků !! Skupinka moc neušetří - pakliže se nechcete mačkat v autě ( plus kam dát kufry ..) a nechcete spát v malým pokoji 4 osoby na 2 queenech nebo 2 king postelých :-)- to samé, nemáte tam dát kam kufry.

2 Citovat

Letos jsme byli v USA poprvé s dcerou (15 let) a přestože jsme brali mid SUV, tak jsme měli problém dát do kufru všechny věci. I ve dvou máme auto po dvou dnech ve stavu, že se nám dozadu už nikdo nevejde. Navíc bereme auto jako záložní variantu v případě, že neseženeme ubytko, to si ve 4 nedovedu představit. 

Chápu, že pro první cestu je lepší tam jet s někým, kdo už tam byl a trochu se vyzná, ale jako úspora je to fakt zanedbatelný. Pokud seženete rozumně letenky (za 12-13 se dá i včetně zavazadel), tak bych šel spíš do varianty to vzít ve dvou. Na cestování po USA není nic složitého.

3 Citovat

V USA je mnohem vhodnější osobák, pro 4 lidi ideálně midsize, což je přibližně velikost Mercedesu E, nebo Superbu. SUV je zbytečnost - jsou tam dlouhé přesuny po dálnicích. 

Motely tam mají pokoje většinou vybaveny dvěma manželskými postelemi (2x queen nebo king bed) a tak se v dražších destinacích, což je prakticky širší okolí všech národních parků a Las Vegas o víkendu, v jednom takovém pokoji vyspí 4 lidi. A jestli plánuješ grupáč, stačí je spojit...

5 Citovat

floodland napsal(a):

Záleží kam chtějí jet, třeba pro Joshua tree, Death Valley, okolí Vegas, Zion atd... Je to nejlepší doba a zima určitě nebude, spíš naopak. Sequoia už by měl být v květnu taky OK, jediný omezení bude Yosemite, kde to bude ještě ve vyšších polohách pod sněhem.

2 Citovat

Za mě SUV není zbytečnost, protože v USA je to samé SUV a připadal jsem si tam v sedanu takový utopený, člověk fakt někdy reálně přes všechna ta auta nevidí, co se vepředu děje + ti SUV vypalují v noci světlama celou kabinu. V SUV jsem si jindy připadal mnohem lépe.

1 Citovat

SUV je dražší na půjčení i na provoz a ještě máš méně místa v kufru a horší jízdní vlastnosti. Psala, že hledá další lidi, aby ušetřila...

2 Citovat

To auto bude oproti celkovým nákladům marginální položka, pokud nebudou chtít nějaký extrém.  Jel jsem to s Toyotou Camry a Chevy Equinox. Ta limuzína ve všech směrech lepší, z mého subjektivního pohledu...

1 Citovat

SUV na půjčení opravdu dražší není. Pokud se dělá rezervace včas, tak je rozdíl mezi kategoriemi směšný. S místem v kufru spíš pozor na hybridy, protože pak je dno výš.

0 Citovat

Ahoj, byl jsem v USA ted s rodinou (2 dospeli, 2 deti 12 a 16 let) od 16. 8. do 13. 9., prilet do DEN, odlet z LAX, najeli jsme pres 6.000 km, letenky tam i zpet pres student agency za 17,5T / osoba vcetne 1 odb. zavazadla vzdy spolecne pro 2 lidi. Navstivili jsme 11 nar. parku (Rocky Mountain, Arches, Canyonlands, Capitol Reef, Bryce Canyon, Zion, Death Valley, Sequoia, Yosemite, Pinnacles) + statni parky a mesta co byly po ceste - Bodie, Las Vegas, SF, Monterey, Oxnard, LA. Meli jsme pujcene rok stare Chevrolet Malibu s najezdem asi 25 tis. mil., pro 4 lidi tak na hrane (meli jsme pouze 2 odbavena zavazadla + male batuzky k tomu), hlavne kvuli velikosti kufru, spolehlive ale hodne nizke auto, i pri odbocovani k supermarketum nebo k motelum jsme treba nekolikrat skrtli o zem, protoze to jinak neslo - oni ty terenni nerovnosti moc neresi resp. to maji stavene na SUV. Cena vcetne komplet pojisteni s 0% spoluucasti a poplatku za vraceni v jinem miste necelych 40T, objednaval jsem 3 mes. predem. Kdyz jsem to auto objednaval, stravil jsem na tom hodne casu a SUV bylo ve vsech pujcovnach minimalne o 15T-20T drazsi. Nakonec objednano pres billiger-mietwagen.de. Ty prejezdy byly narocne, nektere dny jsme meli prejezdy i 6 nebo 7 hod. v aute, takze podle mne je naprosto zasadni, abyste byli dobra parta. V pousti jsme meli 116F, v Pinnacles jsme sli celodenni turu v 36 stupnich celsia - chteli jsme videt kondory, kteri tam volne ziji. Jestli trochu usetris a budete vsichni vypruzeni, je to o nicem. Pro nas to byla nejlepsi dovolena v zivote. A to jsme jeli hodne lowcostove: - spani po motelech / kempech dal od narodnich parku (cena nasobne levnejsi nez u hranice nar. parku - nejlevnejsi nocleh pro 4 za 35 USD, nejdrazsi asi za 120), nakupy ve Walmartu, teple jidlovetsinou v mekáči 1x za 2-3 dny. Kdyz vas bude vic, usetris na pujcovnem za auto, benzinu i motelech (plati se vzdy za pokoj, kde se na tech 2 sirokych postelich v pohode vyspi 4 lidi), ale je to risk, aby to usetreni nezkazilo dovolenou.

4 Citovat

Mame za sebou 2x zapad USA, jednou 4 lidi (dva pary s tim, ze se zname dobre a vedeli jsme, co od sebe cekat a meli dostatecne velke auto a male kufry, noclehy podle ceny - pokud byl levny motel (treba u Joshua Tree byl pokoj za 35 USD, tak jsme si doprali kazdy vlastni, ve Vegas naopak vyrazne drazsi, tak jsme byli spolu) a nedovedu si predstavit, ze bych tohle absolvovala s nekym, koho neznam.

Podruhe, o 7 let starsi a rozmazlenejsi, 3 kamaradi, velke auto, pokoj spolecny porad, idealni na deleni nakladu.

Rozdil v cene byl u nas (i vzhledem k tomu ubytovani spolu) docela velky, ale pokud bych jela s nekym, koho neznam delsi dobu, tak bych asi chtela nocleh zvlast = pak setris jen za auto a to pokud rezervujes hodne dopredu (i treba s moznosti zruseni), tak si myslim, ze jde najit dobre.

Kamaradka byli ted v rijnu, random parta 7 lidi ze skupiny z FB. Tak to byl teda pro zmenu absolutne extrem z druhe strany, sice se nehadali, ale porad tam bylo citit urcite "napeti", protoze jednoho zajimalo neco vic nez druheho (priklad: dohodnout se, jestli Universal nebo Warner Bros, nekdo chtel zastavit i jinde nez ostatni, jine delky naroku na foceni, jine predstavy o vstavani versus cas potencialne straveny nekde, vybrat restauraci). No, ja bych asi uz druhy den utekla :D

5 Citovat

Se známými jsme byli takhle dohromady 3x. Hawaii, Azory a Madeira. A i tam to bylo pokaždé na hraně domluvy. Jedna dvojice chce tohle, druhá něco jiného. Ano, na půl dne se to dá vyřešit tím, že si auto vezme jenom jedna část, ale při cestování v Americe na 14 dní s někým, koho vůbec neznám, se rozumná dohoda bude hledat hodně těžko. Ve výsledku bude pak finanční úspora spíš ztráta, protože si to pořádně neužijete. 

3 Citovat

No a teď si představ, že letí i tchýně.

1 Citovat

Tak dá se to třeba v případě, že jedna dvojice je "ve vleku" té druhé, např. nezkušení cestovatelé, kteří jsou rádi, že jim druhá dvojice zařídí itinerář, ubytko atd., nemají zvláštní nároky a nebrblají... 

4 Citovat

Sue Ellen Ewing napsal(a):

V USA je mnohem vhodnější osobák, pro 4 lidi ideálně midsize, což je přibližně velikost Mercedesu E, nebo Superbu. 

Americký midsize je v současnosti Malibu, nebo někde i Corolla.

0 Citovat

Corolla není na parky zrovna ideál. Tam to chce něco trochu vyššího. 

0 Citovat

Jsme dali i Monument Valley bez jakékoli úhony. 

0 Citovat

mirjur napsal(a):

Tak dá se to třeba v případě, že jedna dvojice je "ve vleku" té druhé, např. nezkušení cestovatelé, kteří jsou rádi, že jim druhá dvojice zařídí itinerář, ubytko atd., nemají zvláštní nároky a nebrblají... 

Tady to ma smysl, snad jen kdyby ti zelenaci priplatili veteranum za poskytnute know how. A veterani diky tomu usetri, tedy spise vydelaji.

Klobouk dolu pred vsemi, kteri cestuji ve skupinach, ktere se poznaji par tydnu pred podobnou cestou.

Dva tydny se mackat v jednom aute, musi byt narocne. Naprosto souhlasim s pripominkami vyse. My obcas jedeme ve ctverku se znamyma na dva, tri dny po republice ci kousek za hranice. A jen diky tomu, ze se zname dlouho, jsme se vzdy vratili zivi a nerozhadani. Jedna partnerka je vegetarian, takze problem s restauracema, druha zase rada foti, tedy neskutecne brzdi. Jeden z nas musi videt vse zname v lokalite XY, tedy casova narocnost, jiny zase rad historicke realie, ktere nebavi zbytek party. 

Spolecny pokoj jsme dali dvakrat kvuli nedostupnosti separatnich v dane lokaci a ackoliv se mezi sebou nijak extra nestydime, rozhodne preferujeme pokoje jen pro dva. 

Za me rozhodne snizeni nakladu za ubytovani neni relevantni protivaha vuci tomu, ze mam s sebou v aute par, ktery se rano u snidane pohadal a uz tri hodiny je v aute nehezke dusno.

5 Citovat

Záleží na rozpočtu, pokud hledá spolucestující, tak ho asi má napnutý.

Amerika poslední dobou dost podražila a nějak extra lowcost to tam prakticky ani nejde. Prakticky jediná možnost jak ušetřit je sdílet náklady s dalšími lidmi.

Tady je to vcelku realisticky spočítáno pro 4 lidi:

https://www.cestujlevne.com/cest...u-usa-4006

1 Citovat

Pořád jde spát zdarma ve stanu v National Forests a vařit si jídlo, i když chápu, že to je pro málokoho (ale jde to). A spaní ve stanu v kempech asi je dostatečně low cost i teď, zvlášť ve více lidech.

Jinak já většinou cestuju sám a vyhovuje mi to, ale několikrát jsem vzal s sebou lidi, které jsem znal málo nebo ani neznal, a bylo to v pohodě (nebo s nějakou ze zpětného pohledu veselou historkou, když se nám kolega ztratil na Ruapehu, což jsme zjistili na parkovišti po sjetí poslední lanovkou a šli ho hledat pěšky k horní stanici, kam on teprve scházel 😀), protože se přizpůsobili mému plánu a tempu (a ani mě nenapadlo jim něco za mé know how účtovat). Řekl bych, že u lidí kolem 30 let to bude nejspíš bez větších třenic, zvlášť jestli budou mít zájem o přírodu a trochu cestovatelského ducha (takoví byli všichni mí spolucestující).

2 Citovat

Obdiv všem, kdo dá cestování ve více lidech, byl jsem v USA +80x, ale vždy sám nebo s manželkou, nic proti veselým trojkám či více, ale nedal bych to😅

4